Mikä on rippikoulu?

Rippikoulu on laajuudeltaan 80 tuntia. Rippikoulu koostuu seurakuntayhteys-jaksosta, jonka aikana rippikoululainen osallistuu oman seurakunnan toimintaan, sekä opetus- tai leirijaksosta. Helmikuussa kaikki Rauman seurakunnan rippikoululaiset kokoontuvat yhteiseen tapahtumaan Meriristiin.

Milloin?

Useimmat käyvät rippikoulun sinä vuonna kun täyttävät 15 vuotta. Suomalaisista 15-vuotiaista nuorista rippikoulun käy vuosittain noin 84%.

Tämän lisäksi rippikoulun voi suorittaa varusmiesaikana tai aikuisrippikouluna.

Mikä konfirmaatio?

Rippikoulu päättyy konfirmaatioon. Konfirmaatiomessussa tunnustat itse kristillisen uskon, johon sinut on kastettu. Kasteessasi vanhemmat ja kummit lausuivat uskontunnuksen puolestasi, nyt olet itse pääosassa. Voi olla että piankin on sinun vuorosi lausua uskontunnustus kummina pienen, uuden kirkon jäsenen puolesta.

Rippikoulun voit käydä vaikka et kuuluisi kirkkoon tai vaikkei sinua olisi kastettu. Jos haluat osallistua konfirmaatioon, sinun tulee ennen sitä saada kaste.Jos sinut on kastettu, mutta et enää kuulu kirkkoon, on sinun liityttävä kirkkoon ennen konfirmaatiota. Rippikouluikäinen voi huoltajien luvalla liittyä kirkkoon, vaikka nämä eivät itse kirkkoon kuuluisikaan.

Mitä oikeuksia?

Konfirmaatio antaa sinulle oikeuden toimia kummina, osallistua itsenäisesti ehtoolliselle ja asettua 18-vuotiaana ehdokkaaksi seurakuntavaaleissa. Rippikoulu on kirkkohäiden edellytys.